ankarbergs

Ved å fasa!

Publicerad 2011-06-13 07:41:28 i Allmänt,

Ett skratt förlänger ju livet säger dom, då måste de betyda att jag efter den här eftermiddagen blir  lite äldre än vad de var tänkt i morse.Å de har jag att tacka min svärfar för...jaa min svärfar ni vet som stoppa in hela kräftan i mun när vi hade kräftskiva så Herr-G och hans syskon fick göra en HLR för att han skulle få tillbaka andningen.

Svärfar är ju till åren kommen vilket i sig gör att krämporna har satt stopp för de som en gång varit hans stora och enda hobby här i livet så som älgjakt,fiske och bärplockning.Han har svår reumatism så händerna är stela och krokiga å fötterna ömmar varje steg han tar, de smärtar bara att ta sig upp och ner från en kökstol.Birger har även diabetes och mediciner som jag tror han oftast glömmer att ta, lika är de med maten och de har i sig resulterat i att de blir stundvis lite snurrigt uppe i huvudet på honom.För ca 6 mån sedan vart han så illa där ann att han vart inlagd på sjukhuset i ca 3 veckor och i samband med de beviljades han hemtjänst så Herr-G och hans syskon var med på vårdplaneringen för sin far. Hemtjänsten skulle komma varje morgon och ge honom frukost,medicin och ta in ved (de var ju vinter då) åsså skulle dom lämna matlådor som bara var att värma på för svärfar.

Svärfar har sagt upp hemtjänsten 3 ggr och syskonskaran har anställt hemtjänsten 3 ggr...jaa nu för nån vecka sedan var sista uppsägningen från svärfar, så nu har han ingen igen.Till saken hör att sedan svärfar inte orkar med att plocka bär å fiska mm så äre enda han engagerar sig i 24 timmar 7 dar i veckan åt är VEDEN.Jaa över halva vedboden är kvar sedan i fjol men han ringer flera ggr i veckan till Herr-G och funderar över dessa jävla vedklampar.Herr-G och pojkarna har ju fixat hem och klyvt ett lastbilsflak som ligger utanför vedboden på tork men så länge dom inte ligget uppradad i raka rader i vedboden upplever svärfar de som kaos och funderar hur de nu ska bli.Herr-G förklarar varje gång att vi ska komma upp och bära in veden och lägga de i raka rader när den har torkat...jaa så allt är i sin ordning inför vintern,då svarar svärfar
-Jaha å vem faan vet om man lever dårå!!

När det gäller hemtjänsten säger svärfar att dom inte gör ett förbannade dugg.....dom är där en kvart å sedan far dom.....å för de ska han betala 2000 kr i månaden........nää far å flyg de är ett jävla folkslag...säger han.När vi frågar hur de går till förklarar han att dom kommer in i köket varje morron och frågar om dom ska koka gröt till honom så att han kan ta sin medicin...då svarar svärfar (han pratar bonnit)
-Nää si ru gröten ha ja kokt i sa många år...så di gör ja själv!
När gröten är uppäten å man åter igen kan se mönstret i djuptallriken frågar hemtjänsten om dom ska duka av å diska men då svarar svärfar
-Nää lått bli dä mä....nanting vill jag väl ha å göre ja mä unner dan här hemme.... begrip ni väl!
Så med facit i hand är de ju han som kör i väg dom....å när man nämner att han får ju matlådor med bra kost i svarar han
-Höö....för di dänne lådjävlan betalar jag 45 kr.....nä fiii faaan hä kan ja va utan...huva huva!ojojoj!!!!

Nu i veckan kom svärfar haltande in på gården med humöret på topp (de har han alltid) vi satt och åt midda så han slog sig ner vid bordet å sa
-Nu jävlat torker ven ut på backen de har inte komme en droppe regn på flere dagar å de ä över 20 gr varmt.
-Jaa de är ju bra de,svarade Herr-G mellan tuggorna för han vet ju att de är de hans far vill höra.
Sedan pratades det en stund i vanlig ordning om veden å "veboa"  och om att hemtjänsten var uppsagd igen därför de kostar 2000 kr i månaden.

Johannas telefon ringde så hon går ut på brokvisten för att ta samtalet.När hon kommer in igen säger hon
-De var från ett dammsugarföretag som undrade om jag ville jobba med att ring kunder(samma som var hit hem och visade apparaten för 30 000 kr)
-Nää men huva,sa jag.....de företaget lurar ju ungdommar med lönen.....å dammsugarna är ju så jävla dyr.
Då säger svärfar som har suttit tyst en stund
-Jaa dammsugarna!!......men va faan brannslangen jag köpte var ju ännu dyrare den Annika.
-Vadå,undrar jag?
-Jaa den där jävla brannspruta jag köpte.......den gick ju på över 4000 kr,svarar svärfar och skakar på huvudet.

Efter den meningen slutade Herr-G att tugga födan han nyss stoppat in i munnen och med 1 stycke pannbiff å en halv pära i munhålan stönar Herr-G fram
-Men farsan du kan väl för faan inte mena att du har sagt upp hemtjänsten för 2000 kr i månan där du får mat och omsorg å köpt en brannspruta för 4000 kr???
-Joo,svarar svärfar.De ä så sant som de är sagt dä!!!!
-Tycker du de är klokt,var Herr-Gs följdfråga.
-Jaa men va faan hemtjänsten gör ju ingenting dom.....dom kuter bara in å ut hemme hos mig.....den här karln me brannspruta satt ju i nästan 2 timmer han vid köksbordet i allafall.
-Jaa de tror väl faan de,svara Herr-G och började duka av bordet.Ha han sutte i 4 timmar....haru betala 8000 då??
-Näää huva huva dä ha jag inte,svarade svärfar.Men den dumme faan skruvde upp brandsläckaren ute i hallen vid kylen å där ska jag inte han den,men jag tänkte om du å pojkan kom uppöver kunde vi flytta den......den är tung som bly vettu.
-Jaa men vart hade du tänkt å haft den då,undrade Herr-G.Å vet du överhuvudtaget hur du ska få på den om de börjar brinna?
-Nää han viste mä flera gånger.....men de vetti faan va han tröck på för knapp.Men bara du kommer upp kan du visa mig, jag fick en hel bok mä till faanskapet serru.
-Jaa vi får väl titta på de då och flytta den dit du vill ha den om oturen är framme å de skulle börja brinna i kåken din så du kommer åt å släcka.
-KÅKEN,skrek svärfar.........den ska sitta i VEDBODEN begrip du väl så man kan rädda några vedklampar om de börj på brinn!!!



Kommentarer

Postat av: Inger

Publicerad 2011-06-13 09:53:09

Ja herregud! Dessa svärfäder. Min svärfar är 97 år o bor hemma med hemtjänst. Han säger precis samma sak som din sväris att hemtjänsten "gör ingenting". På torsdagar då han ska bada, fixar han i ordning allting till de ska komma. Han lägger fram rena kläder, handdukar, ställer sig i duschen själv o tvättar sig. Sen klär han sig själv osv.När städpatrullen ska komma, städar han undan "så de inte ska tro han är skitaktig".Han har bara sagt upp hemtjänsten en gång, mer tordes han inte för sina söner. Han är rätt klar i skallen, hör o ser skapligt, så egentligen "behöver han ingen hjälp". Det räcker med att Bengt (min man, hans ena son) kommer femtielva gånger om dan o hjälper honom...så är det ju gratis också. Suck.

Tack för att du delade med dig av den dråpliga historien, svärfar ska självklart ha brandsläckarn i vebon, där finns ju det värdefullaste han har, fniss...

Postat av: Ankarberg

Publicerad 2011-06-13 10:55:19

Jaa Inger......men vi blir väl likadan...hahaha.När du nämner de om att han städar så kan jag tänka att dom flesta äldre är.....å vi mä!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela